Category Archives: Idefix

Ett barnrum till Juno

Redan innan jag fick barn kunde jag tänka på hur roligt att det måste vara att få göra ett roligt och inspirerande barnrum.  När sen Juno föddes så bodde vi i Solna och det fanns ingen möjlighet att hon skulle få ett eget rum men när vi flyttade blev det självklart vilket rum som skulle bli hennes. Rummet var ett helt vanligt rum innan vi började, vi möblerade inte ens där när vi flyttade in för vi tänkte att det inte var någon idé för vi skulle ändå börja fixa åt Juno. Vi hade en tanke om att vi kunde förvara våra väskor med kläder. Juno tyckte det var dumt och packade genast upp allt åt oss. Så den enda bilden som vi har på hur rummet såg ut innan är i ett hav av kläder uppackade av en 1 åring.

IMG_2378Vi började med att lägga in parkettgolv, satte upp renoveringsgips och spacklade och målade zzzzz. Ja kanske inte den roligaste biten men nödvändig. Eftersom det nu var ett barnrum var det kul att ta ut svängarna så då kom det upp en tapet uppe i taket också. Det var faktiskt mycket lättare än vad jag trodde det skulle vara att tapetsera taket.

IMG_3516 IMG_3522 Juno och hennes kompis tyckte att det blev fint och gav oss en applåd.

Min plan var att göra en väggmålning åt henne och självklart blev motivet en massa djur. För att hålla nere kostnaden skippade jag att köpa dyr konstnärsfärg utan köpte vanlig väggfärg i grundfärgerna som jag fick blanda själv.

Själva väggmålningen skissade jag först upp digitalt sen gjorde jag ett rutnät och tecknade sedan upp bilden med kol på väggen. mural1 mural2 mural3 mural4 mural5 mural6

Det var ganska mycket jobb, jag sa till Erik att det skulle ta 1-2v. (Hahaha ja hur tänkte jag då?) Fem månader senare är jag färdig men jag har inte aktivt jobbat under hela tiden. Strax innan jul blev jag otroligt less när jag nästan var färdig och Juno ville så gärna ha sitt rum så hon fick börja bo där redan innan jag var färdig. Men nu i helgen var det dags att få tummen ur och måla klart det sista. 1 timme tog det bara sen var det klart (rimligt att man väntar i flera månader på den timmen 😉 )

Vi kikar in!

IMG_5139IMG_5148 junosrum3junosrum2

Så här blev helheten på väggmålningen.

junosrum1Känns så himla skönt att äntligen vara helt färdig och Juno gillar verkligen sitt rum. Varje dag efter förskolan brukar hon sitta och lyssna på musik och rita. Vi får hoppas bara att hon inte härmar sin mamma och ritar på väggarna.

Fågelskådare

Hur länga har man behövt väntat på våren nu egentligen? Det väl inte så långt kvar…eller börjar det nu? Jag tycker mig nästan se lite grönt i backarna. Jag som har börjat har med en nya vana granskar verkligen våren steg för steg varje dag som går nu. Jag har nämligen (som jag säkert nämnt tidigare?) börjat springa runt Råstasjön på min lunch varje vardag. Eftersom jag jobbar hemifrån kan det bli lite långtråkigt och segt att sitta framför datorn en hel dag så att springa 4 km på lunchen har gjort att jag verkligen har blivit så mycket piggare och effektivare på eftermiddagen. Innan ville jag mest av allt bara krypa ihop till en liten boll och ta över Idefix´s sovplats när klockan började närma sig tre på eftermiddagen. Nu orkar jag jobba på mycket bättre och det här är den fjärde vecka som jag har hållit igång. Om jag klarade tre veckor utan att lägga av så fick jag ge mig själv en present. Tre veckor gick och jag klarade det så det blev en ny det bok om hur man bäst målar med ljus. Om tre veckor till får jag komma på en ny belöning….hmmm.

Just att komma ut till Råstasjön är ganska kul för det är alltid så extremt mycket fågelskådare där. Många fåglar är där hela vintern så det är jämt människor där och matar eller tittar, men då är det mest vanligt folk. NU när det börjar bli vår så är det folk med kameror som har objektiv som är nästan en halvmeter lång, jag överdriver inte (jo kanske lite) men vissa har stativ till sin objektiv och helt galna kameror. Eftersom det har varit lite dålig fart här på bloggen ett tag nu tog jag tillfället i akt och lät fågelskådarna bli min inspiration för dagen.

Jag har som vanligt först tecknat i blyerts och sen färglagt i Photoshop. Den senaste tiden har jag även börjat leka mycket med olika texturer och lager, vill inte att det digitala ska se så digitalt ut så jag smutsar ner det lite med olika skitiga texturer. Försöker ju också som alltid att bredda mig lite och försöka få in en “friare” känsla. Vet ju inte om just den här illustrationen lyckades med det men den var kul att låta de mönster som jag ibland använder när jag gör moln eller buskar bli hela naturen. Tycker också att man ser ganska tydligt att det är jag som har tecknat.

Tre saker

Tre saker som har hänt denna vecka:

1: Jag fick hem tidningen Corren i brevlådan och fick se hur illustrationen blev i tidningen. Fint!

2: Våren kom inte den här veckan heller så kvällarna fortsatte med samma höstiga/vintriga standard med skissblocket i soffan. Längtar tills det blir lite varmt så man kan börja använda balkongen!

3: Nummer tre började jag egentligen med förra veckan men jag har kört järnet denna vecka också. Jag har nämligen blivit hurtig och har börjat springa en runda på 4 km på lunchen. Min tanke är att jag ska gå eller springa den rundan varje vardag och sen vila på helgerna. Jag varvar fortfarande att springa med att gå för annars får jag besvär med min huvudvärk, men även om detta bara är vecka två så känner jag små framsteg och jag är nog pyttelite starkare också. Dock finns det inte en chans att hunden vill följa med utan jag får springa själv samtidigt som han stannar kvar hemma och jobbar på sömnen. Idag tänkte jag ändå att han kanske ville följa med för planen var bara att gå rundan. FEL! Han hade verkligen ingen lust och det slutade med att jag fick vända och gå hem efter att jag hade släpat fram honom (vi gick sammanlagt 400m). Orimligt att behöva gå ut utanför avtalad tid tyckte Idefix. Imorgon blir det nya tag….utan hunden.

(Ja….latmasken äger en hajmössa.)

Säsongens sista snöänglar

Efter en massa påskledighet tycker jag att det är hög tid att dra igång bloggen igen. Jag tänker mig att vi mjukstartar lite, en hund som är bra på snöänglar? Ja vi kör på det tycker jag!

Vi var nämligen i Rättvik under påsk och där finns det en tradition att man bygger ett stort snötorn ute på isen. Så fort vi kom ut på isen fick hunden springa lite fritt, skönt! Idefix som fyllde 14 år i påsk var piggare än någonsin när han fick leka Jesus som kan gå på vatten. Jag har försökt förklara för honom många gånger om is osv men han vill inte höra på det örat…plus att han är också ganska döv. SÅ Jesus it is…… Han sprang och sprang och sprang och kastade sig på marken och gjorde ett helt gäng fina snöänglar.

Ta sats!

Rulla….….fastna på mitten pga tjock.Ta i lite mer och landa på sidan i full fart.Rulla rulla rulla….rulla rulla…

rulla…

vila.Efter några varv så fick det tråkiga kopplet komma fram igen och vi var framme vid snö-penisen…hrmm förlåt tornet.

En fin liten utflykt som jag önskar blir den sista snöutflykten för säsongen. Nu kan vi väl köra på lite vår tycker jag!