Category Archives: inredning

Ett barnrum till Juno

Redan innan jag fick barn kunde jag tänka på hur roligt att det måste vara att få göra ett roligt och inspirerande barnrum.  När sen Juno föddes så bodde vi i Solna och det fanns ingen möjlighet att hon skulle få ett eget rum men när vi flyttade blev det självklart vilket rum som skulle bli hennes. Rummet var ett helt vanligt rum innan vi började, vi möblerade inte ens där när vi flyttade in för vi tänkte att det inte var någon idé för vi skulle ändå börja fixa åt Juno. Vi hade en tanke om att vi kunde förvara våra väskor med kläder. Juno tyckte det var dumt och packade genast upp allt åt oss. Så den enda bilden som vi har på hur rummet såg ut innan är i ett hav av kläder uppackade av en 1 åring.

IMG_2378Vi började med att lägga in parkettgolv, satte upp renoveringsgips och spacklade och målade zzzzz. Ja kanske inte den roligaste biten men nödvändig. Eftersom det nu var ett barnrum var det kul att ta ut svängarna så då kom det upp en tapet uppe i taket också. Det var faktiskt mycket lättare än vad jag trodde det skulle vara att tapetsera taket.

IMG_3516 IMG_3522 Juno och hennes kompis tyckte att det blev fint och gav oss en applåd.

Min plan var att göra en väggmålning åt henne och självklart blev motivet en massa djur. För att hålla nere kostnaden skippade jag att köpa dyr konstnärsfärg utan köpte vanlig väggfärg i grundfärgerna som jag fick blanda själv.

Själva väggmålningen skissade jag först upp digitalt sen gjorde jag ett rutnät och tecknade sedan upp bilden med kol på väggen. mural1 mural2 mural3 mural4 mural5 mural6

Det var ganska mycket jobb, jag sa till Erik att det skulle ta 1-2v. (Hahaha ja hur tänkte jag då?) Fem månader senare är jag färdig men jag har inte aktivt jobbat under hela tiden. Strax innan jul blev jag otroligt less när jag nästan var färdig och Juno ville så gärna ha sitt rum så hon fick börja bo där redan innan jag var färdig. Men nu i helgen var det dags att få tummen ur och måla klart det sista. 1 timme tog det bara sen var det klart (rimligt att man väntar i flera månader på den timmen 😉 )

Vi kikar in!

IMG_5139IMG_5148 junosrum3junosrum2

Så här blev helheten på väggmålningen.

junosrum1Känns så himla skönt att äntligen vara helt färdig och Juno gillar verkligen sitt rum. Varje dag efter förskolan brukar hon sitta och lyssna på musik och rita. Vi får hoppas bara att hon inte härmar sin mamma och ritar på väggarna.

Höjdpunkter under 2012

NU är jag tillbaka efter en lång julledighet som har spenderats både i Rättvik, Sigtuna och Solna. Att vänja sig att sova till tio varje morgon är ju inte fy skam men jag måste ändå säga att vara tillbaka i verkligheten är skönt det med! Jag har jobbat lite till och från under julen men det blir ju inte samma som när man sitter hela dagarna. Ser fram emot att återuppta kontakten med min ritplatta igen.

Men först tänkte jag passa på att visa lite höjdpunkter under 2012.

Under våren åkte vi till Tokyo. Där hittade vi roliga affärer och gator med färgglada hus.

Jag testade att äta fisk på pinne. Gott!

På jobbfronten var det mycket mer fart än tidigare och boken jag illustrerade åt Vombat Förlag släpptes under våren.

Semestern spenderades en del i Rättvik och då passade vi på att cykla runt Siljan.

Mot slutet av sommaren blev det dags för mig att åka till Finland. Där live-målde jag på en mässa. Förväntade mig en enorm prestationsångest men det slutade med att det var det roligaste jobbet jag har gjort!

Slutresultatet!

I oktober blev det dags för bokmässan i Göteborg. Eftersom Axiell hade bestämt sig för att hänga upp tavlan där åkte jag och Erik på en liten mini-roadtrip ner till Göteborg. Väl på plats blev jag intervjuad av Svenska Tecknare i deras monter.

Idefix har fortsatt på samma spår som innan med att försöka få till 20 timmar sömn per dygnet. De dagar som målet inte nås på kan ibland resultera i en lite butter uppsyn.

I lägenheten påbörjades nya projekt, denna gång var det hallens tur. Vi började renovera, kom halvvägs, tog en låååång paus och nu har vi äntligen börjat igen och hoppas vara färdiga strax. Det enda jag har att visa just nu är halvfärdigt….men en fortsättning kommer (förhoppningsvis ganska snart!)

Nu känns det otroligt peppande att komma igång ordentligt med både bloggen och jobbet. 2013!! Here I come!

Hur jag jobbar

För ett tag sen fick jag en fråga av Tanja om vad jag brukar använda för “verktyg” när jag jobbar. Tänkte passa på och visa lite av det jag använder.

Nu är ju jag lite schizofren i min stil och blandar gärna hej vilt mellan blyerts/photoshop/tucsh och akvarell. Men oavsett vilket manér jag använder så åker alla illustrationer in ett varv i datorn innan den är färdig. Min kära dator! Jag köpte en Imac för två år sedan när jag började satsa på att vara frilans och har inte ångrat det en sekund. (ja jag är dålig på att rensa på datorn…). De programmen jag alltid använder är Photoshop, Illustrator eller Indesign beroende på vad jag ska göra för sorts bild.

När jag färglägger eller redigerar mina bilder använder jag mig av min ritplatta som är en Wacom bamboo variant. Lite enklare modell men funkar jättebra för att både teckna och göra layout.

Drömmen är ju såklart att köpa en  cintiq 12WX. Det är en ritplatta där man tecknar på plattan precis som på min men den enorma skillnaden är att bilden är också direkt i plattan. Det gör att det blir betydligt mycket naturligare när man ser direkt vad man tecknar och inte bara i skärmen. Denna skärm kan man också vinkla för att få precis den arbetsställningen man föredrar. (Googla om ni också vill få ha-begär)I stort sett alla illustrationer börjar jag med att teckna för hand, då tycker jag om att ha en vanlig stiftpenna i blyerts. Gärna en med o,3 stift och en med 0,5 stift. Tuschpennorna brukar jag blanda hur som helst men tycker ändå att det känns bra att ha alla olika storlekarna att välja mellan. Min akvarelllåda ser ut som sju svåra år men den ändå är helt perfekt, finns absolut ingen anledning att torka av den för att jag använder även färgen som har torkat. Plastblomman (?) fick jag av min syster i present och den blandar jag upp färgen i. Räcker inte det brukar jag spara på glasburkar som jag blandar upp färg i när jag vet att jag behöver till en större yta. Mina största akvarelltips är att köpa riktigt bra penslar och papper. Det blir verkligen stor skillnad!Nu var det ganska länge sen jag tecknade med mina promarkers men jag tycker ändå att de är värda att nämnas. Många av mina illustrationer gör jag genom att blanda promarkers och akvarell (pennorna tar mycket stryk av att måla på akvarellpapper men det går mycket fortare om man bara snabbt vill ha en täckande yta.)

Det är bara lite av vad jag brukar använda.Det finns ju egentligen inget rätt eller fel utan det är ju egentligen bara att hitta ett arbetssätt som man trivs med. 🙂

Något slags kontor

Det finns kontor där alla har slipsar och fina skor. I vissa andra kontor kanske det ligger lite färg på golvet och sofforna står i oordning. Det kanske är sorten som har fått för lite kärlek och är stökigt men ändå helt perfekt.

Hos mina föräldrar ligger den allra bästa sorten. Ateljén. Den kanske är fylld med kaos men med denna utsikt är allt förlåtet.

Den stackars sommarstugan inreddes av ett gäng tonåringar (jag och mina systrar) för en massa år sen. Då var det tydligen fräsigt med tidningsklipp som tapet. I hallen kan man även hitta övergivna vingar och peruker från olika maskeradfester.

Tycker man inte den här hallen är fin är det bara att vända sig om och istället titta ut. Fint!

Går man sedan in i vardagsrummet möts man av ett brutalt kaos. Ska man måla en megatavla krävs en del ommöblering och alla möbler fick flyttas runt. Förutom Eriks bardisk som väger ungefär som fyra bilar. Den står där den står.

Väggen var helt perfekt för min stora tavla.

Vill man senare gå vidare in till lilla sovrummet går det inte. Nej för där är det fullt. Men titta in går bra. Känslan över rummet är “stället där konstverk går och dör”

som hunden…

gubben. Och random tavlor.

Framför öppna spisen står en till hemmabyggd möbel. Oklart vilken variant. Idefix tycker den funkar som säng. Jag tycker den är i vägen.

Vill man sen fota tavlan så använder jag min high-tech fotostudio…. hhrmm husväggen utomhus.

Här tillsammans med min BFF och kollega, Idefix.

Erik hittade en egen vän i form av en pytte-mini-fluga.

Nu är tavlan hoprullad och väntar på att levereras. Stugan som har fått tagit en massa stryk, först som feststuga och nu som ateljé ser nu lite (mycket) sorglig ut när väggen är tom. Känns nästan lite ovärdigt för fina gamla sommarstugan. Får nog bli en städning snart! Den är ju ändå något slags kontor.