Category Archives: Tips

Söndagsutflykt

I söndags var det en perfekt dag för att göra en utflykt. Vi tog bilen in mot skeppsholmen….det hade vi inte behövt göra för fort gick det inte.

hastarMålet var Hilma af Klint utställningen. Jag hade fått för mig att det var sista helgen, tur oss var det fel och utställningen pågår en hel månad till så det var inte fullt lika galet mycket folk som det brukar vara på sista utställningshelgen.

Om ni inte redan hunnit se utställningen så tycker jag att ni ska passa på om ni har möjlighet. Otroligt inspirerande och imponerande utställning. Jag blev direkt sugen på att åka hem och spänna upp STORA dukar och börja måla.

k1 k2 k3Efter utställningen passade vi på att ta en promenad i området.

Några av mina bästa människor, mamma och Erik!

p1Vi gick över en liten bro för att titta på fina hus…p3 och Gröna Lunds nya läskiga gunga. Här började de precis åka upp och den är en bra bit högre än både Fritt Fall och Bergochdalbanan. Ska nog INTE åka den!

p4För en gång skulle var jag framför och inte bakom kameran.

p5Mysigt med en liten mini utflykt, synd bara att jag råkade dra på mig en förkylning på köpet. Aja det är ju inte jätteansträngande att sitta och teckna så det får gå ändå.

Nu ska jag ta med mig hunden och gå och kika på alla galna Bruce Springsteen fans som har tältat i flera dagar vid Råstasjön. 🙂

Jag skulle vilja visa er….

Dagens torsdagsteckning är “Jag skulle vilja visa er…”, väldigt fritt med andra ord. Jag har inte hunnit göra en ny teckning den här veckan men jag tänkte att jag kan visa er steg för steg när jag gjorde mitt kollage av Björnen.

Jag kan ju börja med att visa hur den ser ut som färdig bild. Just nu hänger den på utställningen i Kulturstugan och än så länge är den inte såld och nu är det inte jättemycket tid kvar på utställningen så det känns som att den får komma hem igen.

Innan man börjar med ett sånt här projekt måste man vara lite knäpp som vill limma alla pälsbitar bit för bit. På utställningen var det ganska kul att de flesta la inte märkte till att det var kollage innan de gick nära för att titta.

Så raskt vidare till steg för steg nu da!

Steg 1. Rita en björn (gärna lite ful) på ett skisspapper.

Steg 2: Ljusborda över björnen på ett akvarell papper och klipp ut. Klipp också ut en miljard små pälsbitar och börja limma längst ner.

Steg 3: Klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma…osv i all evighet

Steg 4: Klipp bort huvudet och magen nästan helt och limma dit längre hårstrån från baksidan för att skapa en kant.

Sen till det viktigaste. Börja starkt tro att du lider av en konstig åkomma eftersom du har gett dig in på detta extremt långsamma projekt där det känns som att hjärnan smälter av lim-lukten.

Steg 5: Bli färdig! (jubla och dansa). Måla björnen i fjorton lager med gouache färg för att täcka de vita gliporna som kommer fram mellan pälsen.

Steg 6: Glöm bort att fota detta steg pga glädje över att all päls är på plats. (Ni får se det färdiga resultatet istället.)

Björnen är ju i ett löst stycke så jag hade först lite svårt att få ihop slutresultatet hur bakgrunden skulle se ut eller om det skulle vara något mer med i bilden. Efter lite funderande och feedback ifrån olika kompisar kändes det bäst att låta hen vara själv på bilden. För att ge den en mer ledig känsla målade jag bakgrunden med flytande grön akvarellfärg och sen så klippte jag ut lite gräs som fick vara i förgrunden. Björnen är i format 40×50 cm och det blev verkligen supersnyggt när den ramades in i en större ram (50x70cm).

Så här ser björnen när den är inramad och just nu hänger den snällt på Kulturstugan i Märsta (min utställningen pågår till den 24 mars). Det är öppet fre-sön 12-16 om det är någon som är i krokarna och vill kika på den “live”. Adressen är Stockholmsvägen 22, Märsta (3 mil norr om Stockholm).

Nu i efterhand är jag ganska nöjd över slutresultatet MEN om jag om jag ska vara helt ärlig så kommer jag nog inte börja med ett nytt liknande projekt inom den närmaste framtiden.

Lampor 2.0

Igår vaknade jag med en halv förkylning. Inte alls sjuk men med en känsla av att idag kommer det inte att ske några idrotts-under eller världsrekord för min del…med andra ord: lite ont i halsen. Vi hade inga planer alls på hela dagen, visst hade vi kunnat tapetsera upp världens bästa tapet, men det hade inneburit ett tripp till tapetklisteraffären och det fanns det icke ork (eller lust) till.

Erik kom ändå på att han kunde göra klart lamporna i hallen. De lamporna som skulle hänga i hallen hängde just då vid mitt skrivbord. Min skrivbordslampa är megastor men eftersom jag har den när jag jobbar har den ett vidrigt vitt sken. Jättebra när det ska målas och sånt men inte direkt mysbelysning….om man inte är ett stort fan av sjukhus då.

Min plan har ju alltid vara att pyssla om lite gamla lampskärmar som jag har köpt på lite olika loppisar. Det har bara aldrig blivit att jag har tagit mig tid till det. Nu eftersom mina lampor flyttades kändes det ganska givet att just det pysslet snabbt som blixten flyttades upp till nr 1 på pyssellistan. Limpistolen plockades fram och det dyra fin-tyget börjades limmas på plats. Jag tror faktiskt att jag skulle kunna ha en extra karriär som inbrottstjuv/ninja nu eftersom jag troligtvis bränt bort mina fingeravtryck. När jag köpte tyget så köpte jag även fina band som jag skulle klä in lamporna med. Det är fyra lampskärmar och jag räknade till att jag köpte band till alla fyra. Banden räckte precis….till en (nej matte är inte min grej).

Men jag tror att det här kan bli riktigt bra! Den lilla rosa är fin som den är så den får vara kvar i original. De andra får en välförtjänt uppgradering. Nu måste jag bara åka in till stan och köpa lite mer band så jag kan göra klart det sista på de andra lamporna.

Ibland får man till det!

Det började med en höst. Mitt på den gråaste dagen fanns det både en skog, en bajsnödig hund, zombiedimma och bäst av allt….KANTARELLER. Kantarellerna plockades, rensades hemma och torkades. Nu kanske man tror att vi åt svamp i höstas. Svaret på det är: Nej inte alls! Om det är något jag snålar med så är et svamp. Konstigt egentligen att man har svamp hemma man ÄLSKAR svamp men äter det inte. Svampen den ska sparas till “sen”….alltid.

Men sen blev visst igår! Jag som inte brukar laga mat lyckade laga min godaste mat någonsin. På ren feeling rörde jag ihop kantareller, halloumi, tomater och pasta. KABLAMMM! Gott som f*n!

I brist på mat-foto (till mitt försvar visste jag ju inte att det skulle bli gott innan det var ätet på) får ni se ett kort ifrån själva svampplockandet. Såklart är min ständiga följeslagare och BFF Pix med!

Trä-terapi

För att inte dö spännings-döden varje gång vi tittar på Dexter har jag börjat tälja på min häst. Jag fick ju en kniv och lite verktyg i födelsedagspresent av Erik och nu har jag en ny hobby. Inte den smidigaste inomhushobbyn men jag försöker jag tälja inuti ett påse för att minimera spånet i vardagsrummet. I somras köpte jag en träbit som var grovt sågat efter en dalahäst på själva dalahästfabriken, den hästen har nu fått rollen som terapi-hästen och varje gång det blir för spännande på tv åker kniven, påsen och hästen fram.

Hoppas kunna sluta i tid men jag tvekar på om det är möjligt. Troligtvis kommer jag gå på bananerna och tälja på tok för mycket…..denna är ju INTE färdig.